Vrijheid versus afhankelijkheid

9 oktober 2011 manouburghout Blog

De afgelopen weken houden 2 thema’s mij behoorlijk bezig: afhankelijkheid en vrijheid. Voor mij zijn deze thema’s met elkaar verbonden. Waarom? Ik zal je meenemen naar een aantal situaties die zich het afgelopen jaar hebben voorgedaan. Begin dit jaar ben ik gesprongen zonder financieel vangnet, misschien heb je daar al eerder iets over gelezen. Dat was het begin van het avontuur! Een avontuur van onzekerheden voornamelijk financieel maar boy wat genoot ik van mijn vrijheid. Ik kon mijn eigen dag bepalen en dat beviel me prima. Zo werkte ik door wanneer ik deadlines had en deed ik het rustiger aan wanneer dat kon. Heerlijk, ik genoot! Financieel raakte echter de buffer die ik het jaar ervoor had opgebouwd leeg. Het werd dus tijd om plannen te maken, maar veel druk ondervond ik niet. Mijn oervertrouwen dat alles wel goed zou komen is namelijk erg sterk. Op het moment dat het erg nijpend zou worden, deed ik een oproep dat ik weer beschikbaar was voor een HR klus en binnen een paar weken was het geregeld. Dat vooruitzicht stelde me gerust. Maar ondertussen word ik behoorlijk op de proef gesteld. Ik was al creatiever, maar toen ging de auto stuk. Mijn vrijheid werd hierdoor behoorlijk ingeperkt.┬áVan alle kanten werd hulp geboden, maar prettig voelde ik me daarbij niet. Uiteindelijk werd ik me tijdens een aantal situaties bewust dat ik zelf nog een keuze heb. Ik volgde dan mijn gevoel en dat was dan altijd het beste. De afgelopen jaren heb ik zo hard geknokt voor mijn onafhankelijkheid. Door de situatie met de auto werd ik me hier weer bewust van.

Ik deed een oproep op twitter met de vraag wat de term “afhankelijkheid” oproept en in bijna alle gevallen kwam er een negatieve lading. Ik ben er over gaan nadenken en kom tot de conclusie dat ik een gevoel van vrijheid ervaar bij deze term. Het ligt er namelijk maar net welke waarde ik eraan toeken. Want ik ben afhankelijk van o.a. geld. Hoezeer ik namelijk echt wel met minder kan, de bank accepteert geen zak met lucht in ruil voor de hypotheek, wat ook geldt voor de maandelijkse premie aan de ziektekostenverzekering. Daarnaast ben ik afhankelijk van zuurstof, liefde, water en aandacht. Zonder zou ik simpelweg niet bestaan.

intuitieinzichtvertrouwenvrijheid


Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by WordPress and HQ Premium Themes.